Новини 2021 - Регионална библиотека - Благоевград

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Новини 2021

Последни новини
Среща разговор на тема: „Детето, най-лесна жертва на агресия”
На 24.06.2021 година от 10.00 ч. в зала „Изкуство” на РБ „Димитър Талев”, съвместно с експерт Мария Анастасова от Детска педагогическа стая, се проведе среща разговор на тема: „Децата най-лесна жертва на агресия”.
Ученици от VI кл. при ОУ „Д.Талев”, с класен ръководител г-жа Крънджилска, бяха запознати с видовете активна и пасивна агресия.
Срещата предизвика множество въпроси. Превенция и защита на детската психическа стабилност, би трябвало, да бъде приоритет на обществеността.
Беседа на тема: „Аз пораствам, искам да знам, какво се случва с мен”
Здравето на подрастващите трябва да бъде приоритет на цялото общество.
В тази връзка на 23.06.2021г. от 10.00ч. отдел „Заемна за възрастни” към РБ "Димитър Талев" стана домакин на среща – разговор, отностно здравето на нашите деца. Бианка Равначка и Милка Данчова – главни експерти, преподаватели от РЗИ, изнесоха беседа на тема: „Аз пораствам, и искам да знам, какво се случва с мен”.
Момичетата от VI кл. при III ОУ „Д.Талев” , с класен ръководител г-жа Крънджилска, бяха запознати с проблемите на израстването и личната хигиена на всички подрастващи.
При момчетата бе изнесена и беседа за вредите от тютюнопушенето.

Регионална библиотека „Д. Талев“ Благоевград отбеляза 160 години от издаването на сборника на братя Миладинови „Български народни песни“
Отдел „Изкуство“ при библиотеката организира честване на едно от най-значимите събития на 19 век, а именно издаването на сборника на братя Миладинови „Български народни песни“.
Ученички от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ представиха творчеството им, както и прочетоха стихотворението на Иван Вазов „Братя Миладинови“.
Г-жа Теодорина Тодорова добави интересни истории за събирателската дейност на двамата братя. Библиотекар представи интересни книги от фонда на библиотеката за делото на братя Миладинови.
На 17.06.2021 г. от 08:00 часа на посещение в Детски отдел на Регионална библиотека в Зала „Уча се“ бяха сборна група от ученици от 5. „а“ и 5. „в“ клас от 2. ОУ „Димитър Благоев“ с г-жа Светла Борисова. Те имаха възможността да работят с платформата „Уча се“ и се упражняваха по БЕЛ. На края на учебния час направиха тренировъчен тест по групи. И за „награда“ получиха списък от препоръчителната литература, която трябва да прочетат през лятната ваканция.
УЧИЛИЩЕТО БИЛО ПРИЯТНО, КОГАТО Е И В БИБЛИОТЕКАТА На 15.06.2021 г. от 09:30 часа бяха на посещение в „Детски отдел“ учениците от вторите класове от 3. ОУ „Димитър Талев“, с класни ръководители г-жа Йорданка Пармакова,г-жа Бумбарова и г-жа Спасова. 
„На училище в библиотеката“
На 14.06.2021 г. от 09:30 часа на посещение в Детски отдел бяха учениците от 3 „г“ клас от 3. ОУ „Димитър Талев“, с класен ръководител г-жа Славка Чапкънова.
Децата бяха разделени на отбори , проведе се стартова игра по детската приказка „Педя човек“. Зададени бяха различни въпроси свързани с нея и попълниха кръстословица. На финал учениците редиха пъзели на приказки с поуки.
Час след тях, наши гости бяха и учениците от 3 „б“ клас, 8. СУ „Арсени Костенцев“, с класни ръководители г-жа Валентина Стоянова и г-жа Юлия Спасова.
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „ПАТИЛАТА НА ВАСИЛ ГЪРКОВ“. СПОМЕНИ ОТ КОМИТСКИЯ ПЕРИОД (1903 – 1906) НА В. ГЪРКОВ И НА НЕГОВИ РОДСТВЕНИЦИ. ГРАЖДАНИН НА КУКУШ.
„На училище в библиотеката“
На 09.06.2021 г. от 09:30 часа учениците от 3 „г“ клас при 3. ОУ „Димитър Талев“, с класен ръководител Славка Чапкънова, посетиха Детския отдел на библиотеката. За поредна година те се възползваха от нашата кампания за безплатна регистрация и пререгистрация и тържествено им бяха връчени читателските карти.
Децата се запознаха с всички отдели на Регионална библиотека, работата на библиотекарите и пътят на книгата от печатницата до стелажа. #НаучилищеВбиблиотеката#
В Зала „Детски отдел“ учениците се запознаха с филмовата екранизация на романа „Дневникът на един Дръндьо“ от автора Джеф Кини
Днес 2 юни 2021 година, по повод Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се проведе среща-разговор с учениците от Детски парламент – Благоевград по повод 145 години от гибелта на Христо Ботев.
На бюст-паметника на Христо Ботев учениците се запознаха с живота и творчеството на Христо Ботев, с неговите идеи и убеждения.
Всеки от учениците прочете част от своето любимо стихотворение и отдаде почит към делото на Христо Ботев.
„Ден на детето“
Детски отдел на РБ “Димитър Талев“ подготви разнообразна програма по повод 1 юни „Деня на детето“.
В тревните площи пред библиотеката бяха учениците от 3 „г“ клас от 3. ОУ „Димитър Талев“, с класен ръководител г- жа Славка Чапкънова. Децата разгледаха атрактивни книжки от фонда на библиотеката и оцветяваха рисунки по известни детски произведения.
От 10:00 часа децата от всички първи класове при 3. ОУ „Димитър Талев“, с класни ръководители г-жа Елизабет Илиева, г-жа Величка Златарска, г-жа Мила Чолакова и г-жа Илияна Зашева изнесоха рецитал и песни по повод празника.
Празникът продължи с прожекция на детския филм „Пипи дългото чорапче“ в Зала „Изкуство“ на библиотеката.
От 11:30 часа на празника ни посетиха учениците от 2 „а“ клас при 9. ОУ „Пейо Яворов“ с класен ръководител г-жа Любима Константинова. Тържествено бяха връчени читателските карти, и се запознаха с фонда на библиотеката, условията за заемане и ползване на книги.
Празникът продължи през целият ден с много емоции, голямо настроение и музика.
„Открит урок“
На 27.05.2021 г. от 10:40 часа се проведе открит урок в Зала „Детски отдел“ -с учениците от 7. „Б“ клас при 2. ОУ „Димитър Благоев“, с класен ръководител г-жа Светла Борисова.
Откритият урок бе по повод предстоящото Национално външно оценяване по БЕЛ .Учениците работиха със сборници и други подходящи материали за изпита.
„Празник на буквите“ – По повод 24. май 2021 г. - „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност“.
На 20.05.2021 г. от 11:30 часа в Зала „Детски отдел“ съвместно с отдел „Краезнание", се проведе тържество по повод празник на буквите от учениците от 1. „ В“ клас, 2. ОУ „Димитър Благоев“ , с класен ръководител г-жа Снежанка Попдимитрова.
Децата огласиха библиотеката със стихове и песни свързани с празника на буквите и „Денят на светите братя Кирил и Методий“. Гости на тържеството бяха студенти, преподаватели от 2. ОУ , а Директора на училището - Милена Ковачева отправи поздрав към завършващите вече първолаци.
„Открит урок“ – на тема „Свещеното слово българско...“
На 20.05.2021 г. от 10:30 часа се проведе открит урок в зала „Изкуство“ -учениците от 1. „А“ и 7. „Б“ клас при 2. ОУ „Димитър Благоев“, с класни ръководители г-жа Димитринка Андонова и г-жа Светла Борисова.
Откритият урок по литература бе за патриотичното възпитание и изграждането на национално самочувствие чрез силата на художественото слово. Събитието е от майските дни на знанието и словото в 2. ОУ „Димитър Благоев“.
Децата изпълниха стихове посветени на празника. Седмокласници приветстваха първокласниците по повод 24. май - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност"
На 19 май от 15:00 часа в Центъра за личностно и творческо развитие – къща Литература се проведе среща разговор с ученици от 7-те класове на VIII СУ. Представители от Отдел „Краезнание” на РБ „Д. Талев”, запознаха учениците с библиотечната професия и традицията на библиотечното дело и новите технологии. Бе представена и презентация „Библиотеките по света”.
На събитието присъстваха всички кариерни консултанти от Центъра. Карина Терзийска , уч. от школата по лит. творчество към ЦЛТРДБ, подари нейно стихотворение посветено на библиотечната професия.
Среща-разговор с писателката Мария Маринова
На 18.05.2021 г. от 15:00 ч. и 16:00 ч. се проведе среща-разговор с писателката Мария Маринова. Срещата бе проведена с децата от всички втори класове при 3. ОУ „Димитър Талев” с класни ръководители г-жа Пармакова, г-жа Катърджиева, г-жа Бумбарова, г-жа Грозданова.
Децата се запознаха с писателката, която прочете приказка от най-новата си детска книжка „Светулко и усмивката”, много гатанки и стихчета.
На 13 и 14 май 2021 г. експерти от РБ "Д.Талев" водени от директора на библиотеката г-жа Дора Ангелова проведоха изнесени обучения - семинари по "Минимум библиотечна техника и работа с потребители" в общините Гоце Делчев и Хаджидимово. Г-жа Дора Ангелова, г-жа Донка Какарадова, г-жа Христина Гоцева и инж.маг. Явор Василев запознаха библиотекарите от съответните общини с новостите в работата и ноу-хау за привличане на нови потребители в библиотеките. Споделен бе опит при работа с виртуални посетители, добавена реалност и смесена реалност.
Презентация на тема: „Най-красивите древни и модерни библиотеки”
На 05.05.2021г. от 13.20ч., в зала „Изкуство” , се представи презентация на тема: „Най-красивите древни и модерни библиотеки”, с ученици от V в клас при III ОУ „Димитър Талев”.
Презентацията бе подготвена от библиотекари на РБ ”Димитър Талев”, по повод „Програма в училище за насърчаване на четенето” и Денят на библиотекаря.
Учениците бяха запознати с библиотеките в древността и в наши дни.
Те разгледаха различните отдели на библиотеката и книгохранилищата ?.
В световния ден на книгата и авторското право - петък 23 април 2021 г. от 11 ч.
ЗА КРИЗИСНИТЕ СИТУАЦИИ, КОИТО НИ ДЪРЖАТ 100 % БУДНИ!
Регионална Библиотека „Димитър Талев“ е домакин на представянето на монографичния труд на доц. д-р Валентин Василев - Обществен посредник на Община Благоевград:
„Кризисни ситуации и управление на човешките ресурси“.
Водещ на събитието ще бъде актьорът Игор Дамянов.
Събитието ще бъде излъчвано пряко във Фейсбук от фейсбук страницата на библиотеката. 


26.04.2021 г. - 10.00 ч. - 11.00 ч. БНР - Радио Благоевград
Радио-рубрика: "Хора и улици" "Предаване за родния град - ул. "Д.Талев""
Водещи на предаването - г-жа Силвия Домозетска и библиотекар от РБ-"Д.Талев"


НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ - "МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО - 2021"
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню